Мъж и жена от близкото обкръжение на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади са го издали на иракските спецчасти. След това от разузнаването предоставили тези данни на международната коалиция, оглавявана от САЩ. Иракските спецслужби разполагали с точните координати на местонахождението на ал Багдади и това е дало възможност да бъде организирано нападението, при което той, както се твърди, е бил убит. Това съобщи днес неназован служител на иракското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Иракските спецслужби научили къде се намира Багдади след ареста на мъж и жена иракчани, които били от неговия "вътрешен кръг". Двамата дали сведения, благодарение на които било открито тайно място в западната иракска пустиня, където се съхранявали документи, съдържащи местонахождението, каза служителят.

Вашингтон е благодарил на иракските власти за ролята им, позволила провеждането на спецоперацията, при която Ал Багдади бил ликвидиран, съобщи днес телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС.

В операцията по предполагаемото ликвидиране на лидера на ИД в село Бариша в сирийската провинция Идлиб участвали осем американски хеликоптера и два безпилотни самолета, отбелязва ТАСС, цитирайки източници от иракските силови структури. Операцията в Идлиб, проведена миналата нощ, продължила два часа, като бил извършен и въздушен десант. Твърди се, че при нанесените въздушни удари загинали две жени на Багдади и още шест души, включително едно дете. Спецслужбите не изключват, че Ал Багдади и жените му сами са задействали взривни устройства.

Според иракската агенция ИНА, която се позовава на високопоставен източник в разузнаването, главатарите на ИД, техните помощници и членовете на т. нар. съвет на Шурата, "са в шок". "След убийството на лидера им те си разменят обвинения, в редиците им е настъпил разкол", отбелязва източникът на агенцията. Според него заедно с Багдади е бил ликвидиран и терористът Газван ар Рауи, който оглавявал неговата служба за сигурност, както и няколко иракчани, влизащи в ръководството на "Ислямска държава".