Актьорът Макс фон Сюдов е починал на 90-годишна възраст. Новината първо беше потвърдена от съпругата му пред френски медии, а по-късно семейството съобщи "с разбито сърце и безкрайна скръб", че той е издъхнал вчера.

Роденият в Швеция на 10 април 1929 г. актьор се снима в почти 200 филма и телевизионни продукции. Сред тях са "Флаш Гордън" на режисьора Майк Ходжис, "Дюн" на Дейвид Линч, "Специален доклад" на Стивън Спилбърг и "Заклинателят" на Уилям Фридкин. Международна слава му носи ролята на свещеника в "Екзорсистът". Заради бледото дълго лице и дълбокия глас типичната роля за Фон Сюдов в Холивуд е на изтънчен злодей. 

Актьорът присъства на световната премиера на "Междузвездни войни: Силата се пробужда“ в Холивуд през 2015 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Започва актьорската си кариера през 1951 г. Няколко години по-късно се премества от родния си град Лунд в Малмьо, където се запознава със знаменития режисьор Ингмар Бергман. Първите му роли са именно в негови ленти - "Седмият печат" (1957 г.), в който играе на шах със Смърттаи, и "Изворът на девственицата" (1960 г.). Снима се в общо 11 филма на Бергман, сред които и "Поляната с дивите ягоди".

Сюдов продължи да играе и в напреднала възраст - озвучи герой в "Семейство Симпсън" през 2014 г. и участва в три епизода в сериала "Игра на тронове" през 2016 г., за което беше номиниран за награда "Еми". През 2014 г. се появява за кратко в "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Сюдов има две номинации за "Оскар" - за участията си в "Пеле Завоевателя" (1987 г.) и "Ужасно силно и адски близо" (2011 г.), както и две за "Златен глобус".

Бившият президент на кинофестивала в Кан Жил Жакоб заяви за него: "Той е един от най-великите киноактьори в света. Той можеше да играе в призрачни и тревожни роли, но притежаваше деликатност и много вълнуваща човечност".

От средата на 1970-те години живее в Рим и снима в редица италиански филми, приятел е с големия актьор Марчело Мастрояни.

През 2002 г. получава френско гражданство и оттогава не притежава друго.

Има два брака, с по две деца от всеки - двама сина от шведската актриса Кристина Олин, за която се жени през 1951 г., и още двама от втората му съпруга - френската продуцентка Катрин Бреле, с която сключва брак през от 1997 г.

С втората си съпруга на филмовия фестивал "Люмиер" през 2015 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos