Сирийските власти ще употребят сила, ако американските и турските военни не напуснат територията на страната, заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за телевизия Россия 24, цитирано от ТАСС.

"Национален и конституционен дълг на държавата е да подкрепя всяка съпротива срещу окупатори. Убеден съм, че ще настъпи времето, когато на страната на окупаторите няма да остане никой. Народът ще въстане против американската окупация. И те (американците) няма да могат да останат, нито за петрола, нито за подкрепа на терористи като "Ислямска държава", нито за нещо друго", каза Асад.

Същото важи и за турците, добави той.

"Не забравяме турците, които окупират северната част на сирийската територия. Ако те не си отидат чрез политически преговори, ще се наложи да бъдат изгонени със сила. И ние ще направим това. Това е наш национален дълг като сирийци", заяви сирийският президент.

Двама турски войници са били убити вчера от силите на сирийския президент Башар Асад в Северозападна Сирия, само часове преди влизането в сила на договорено днес от Анкара и Москва спиране на бойните действия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Двама турски войници бяха убити, а трима - ранени, след като сирийските правителствени сили откриха огън в Идлиб, посочи Анкара и допълни, че турските военни незабавно са отговорили с масирана стрелба.