Мъж, отправял заплахи срещу американския президент Джо Байдън, е бил убит по време на акция на ФБР в американския щат Юта, съобщи CNN.

Специалните агенти опитали да връчат заповед за арест и обиск в дома на Крейг Робъртсън, когато се стигнало до стрелбата. По информация на източник от правоприлагащите органи, запознат с инцидента, мъжът не се подчинил на команда на агентите от SWAT (специален отряд) и вместо това насочил пистолет срещу тях.

Инцидентът е станал часове преди пристигането в Юта на настоящия държавен глава на Съединените щати.

Според разследващите Робъртсън е публикувал заплахи във Facebook срещу президента Байдън и неговото семейство, срещу прокурор, както и срещу бившия президент Барак Обама. Смята се и че притежава снайперистка пушка и още няколко огнестрелни оръжия.

Една от публикациите на Крейг Робъртсън, гласи: "Чувам, че Байдън идва в Юта. Изкопавам стария си камуфлажен костюм и почиствам прахта от снайперистката си пушка M24. Добре дошъл, главен клоун (бел. ред.: или глупак, от BUFFOON-IN-CHIEF в оригинал).

През последните месеци Робъртсън публикувал онлайн заплахи и срещу други политици от Демократическата партия и прокурори, завели дела срещу бившия президент Доналд Тръмп.

В публикация от понеделник Робъртсън пише: "Хей, ФБР, все още ли следите социалните ми медии? Проверявам, за да съм сигурен, че имам зареден пистолет под ръка, в случай че се отбиете отново".

Робъртсън отправил заплахи във Facebook и срещу министъра на правосъдието Мерик Гарланд. Под снимка на полуавтоматичен пистолет той написал "Инструмент за унищожаване на Мерик Гарланд" и описал, че мечтае за убийството му.

Снимка: БТА/AП

Сред другите политици, срещу които се твърди, че е отправял заплахи, са вицепрезидентът Камала Харис, главния прокурор на щата Ню Йорк Летиция Джеймс и губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.

В публикация в социалната мрежа на Тръмп - Truth Social, Робъртсън взел под прицел и окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг, който повдигна обвинения срещу бившия президент, касаещи финансови престъпления преди изборите през 2016 г. "Отправям се към Ню Йорк, за да изпълня мечтата си да изкореня още един... двама политически прокурори".

Срещу Крейг Робъртсън има повдигнати три федерални обвинения, сред които и за заплахи срещу президента.

Случаят идва на фона на "безпрецедентно" ниво на заплахи срещу агенти на ФБР, както го нарече директорът на ФБР Кристофър Рей, и срещу национални и местни лидери в навечерието на изборите през 2024 г.

Снимка: БТА/AП