Агенти на Федералното бюро за разследване спряха на улицата кмета на Ню Йорк Ерик Адамс през седмицата и иззеха от него няколко електронни устройства в рамките на федерално разследване на финансирането на предизборната му кампания през 2021 г., потвърди вчера адвокат, предаде ДПА.

Юристът Бойд Джонсън беше нает от Адамс, след като миналата седмица ФБР обискира дома на член на щаба му, отговарящ за набирането на средства, в рамките на същото разследване. Бойд каза, че агентите са спрели кмета Адамс на улицата в понеделник вечерта, след събитие, на което е присъствал.

"Кметът веднага откликна на искането на ФБР и предостави електронните си устройства", каза Джонсън в изявление. "Кметът не е обвинен в никакви нарушения и продължава да съдейства на разследването".

В изявлението на Джонсън се посочва още, че след обиска в дома на Бриана Съгс, която е набирала средства за кампанията на Адамс, "беше установено, че напоследък определен човек е действал по нереден начин".

В духа на прозрачността и сътрудничеството, това поведение беше незабавно и по наша инициатива докладвано на разследващите, каза още адвокат Джонсън.

Според в. "Ню Йорк таймс", който първи съобщи за акцията на ФБР, агентите са иззели от кмета поне два мобилни телефона и един айпад, които са му били върнати след няколко дни.

Федералните власти провеждат разследване дали по време на предизборната си кампания си през 2021 г. Адамс е бил в заговор със строителна компания в нюйоркския район Бруклин и с турското правителство, за да налива чуждестранни средства в кампанията си чрез незаконна дарителска схема, съобщи "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.