Засипан с критики от останалите претенденти за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през ноември, фаворитът Бърни Сандърс се представи като човека, който може да победи президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Телевизионните дебати между кандидатите в Южна Каролина бяха много оживени и преминаха под знака на унищожителни взаимни нападки. Това не бе учудващо предвид големината на залога - след четири дни в този щат ще има ключови първични избори, които за някои претенденти са последна възможност да останат в надпреварата.

Резултатът в Южна Каролина ще е от ключово значение за позициите на кандидатите преди т. нар. "супервторник", 3 март, когато ще гласуват 14 щата.

78-годишният Бърни Сандърс е отявлен фаворит след първите три вота - в Айова, Ню Хемпшър и Невада. Подемът на Сандърс обаче извади на показ разделенията в Демократическата партия между привържениците на самообявилия се за социалист сенатор от щата Върмонт и поддръжниците на по-умерения курс, за който се смята, че може да обедини повече избиратели срещу Тръмп.

Умерени кандидати разкритикуваха Сандърс, че неговата програма, която според тях е прекалено радикална, особено планираната дълбока реформа на здравната система, ще осигури козове на президента републиканец за изборите на 3 ноември.

"Но аз ще ви кажа какъв ще е резултатът (ако Бърни Сандърс бъде кандидатът на демократите). Резултатът ще е още четири години (президентско управление на) Доналд Тръмп", заяви Пийт Бутиджидж, бившият кмет на Саут бенд, щата Индиана.

В много трудна ситуация след слабите си резултати на досегашните първични избори, прогресивната сенаторка Елизабет Уорън също разкритикува Бърни Сандърс и се представи като по-добра лява алтернатива.

Милиардерът Майкъл Блумбърг, който влезе в надпреварата "от втора линия", като досега вложи в своята кампания над половин милиард долара от личното си богатство, на свой ред каза, че Русия иска Сандърс да бъде кандидатът на демократите.

"Владимир Путин мисли, че Доналд Тръмп трябва да бъде президент на Съединените щати и по тази причина Русия ви помага да (спечелите номинацията на партията), за да загубите от (Тръмп)", обърна се бившият кмет на Ню Йорк към сенатора от Върмонт.

78-годишният Блумбърг имаше предвид твърденията, че Русия се опитва да помогне на Сандърс да бъде номиниран за кандидата на демократите.

Подложен на мощни атаки, сенаторът от Върмонт подчерта, че проучванията на общественото мнение му отреждат победа над Тръмп. Сандърс освен това се представи като единствения кандидат сред демократите, способен да ентусиазира младежите и малцинствата и едновременно с това да върне работниците към Демократическата партия.

Предложенията ми не са радикални, подчерта освен това самоопределящият се като социалист сенатор от Върмонт. Той отбеляза, че такива политики "съществуват в страни в целия свят" и подчерта, че "здравето е човешко право".

"Много съм горд, че съм евреин", изтъкна Сандърс по повод това, че би бил първият президент на САЩ от еврейски произход. "Но аз мисля, за жалост, трагично, в този момент в Израел, с (премиера) Биби (Бенямин) Нетаняху, расист реакционер управлява тази страна", допълни той.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, който в продължение на месеци водеше в допитванията, но остана назад при досегашните гласувания, възприе агресивна тактика, тъй като разчита много на Южна Каролина, за да си възвърне изгубените позиции. Сега 78-годишният Байдън е втори в анкетите.

Трети в сондажите, Майкъл Блумбърг бе принуден да се защитава от нападки по време на едва вторите дебати, в които участва.

Милиардерът влага големи лични средства в кампанията. В почивките между дебатите по телевизиите се въртяха негови предизборни реклами.