Досега излизаха противоречиви данни за броя на жертвите при вчерашната атака, в която самолети на Алианса стреляли по конвой от три автомобил. Първоначално се съобщаваше за 19 загинали, по-късно за 21 и 33 души.
Впоследствие афганистанското правителство промени броя на жертвите на 27, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА. 12 са ранените при атаката.

Ударени са три микробуса, които се движели по главен път в провинция Урузган. С тях пътували само цивилни, сред тях жени и деца, общо 42-ма души.

Силите на НАТО потвърдиха, че техни самолети са стреляли вчера по коли, в които според организацията пътували бунтовници. В съобщението си военната организация не посочва броя на загиналите и не уточнява, че в колите е имало цивилни.
От НАТО съобщиха, че нейни войници са превозили ранените до близките медицински центрове.

"Много сме натъжени от трагичната загуба на невинни хора", се казва в изявление на командващия силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Стенли Маккристъл. Обяснил съм на нашите сили, че ние сме тук, за да пазим афганистанския народ и че неволните убийства или наранявания на цивилни подкопават доверието в нашата мисия. Ние ще положим още по-големи усилия да си възвърнем това доверие, се казва в изявлението на Маккристъл. Той се е извинил на афганистанския президент Хамид Карзай за вчерашния обстрел, съобщи НАТО.

Кабинетът в Кабул на свой ред остро осъди бомбения удар, като го окачестви като “неоправдан“ и поиска пълно разследване на нападението.

През последните месеци НАТО успя да намали значително цивилните жертви при своите операции. Това е част от новата стратегия на алианса да се наблегне на защитата на населението, за да престане то да подкрепя талибаните. Въведени бяха по-строги правила за въздушните удари, но все още стават грешки, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е третият случай, когато натовските сили в Афганистан убиват погрешка при въздушен удар цивилни след началото на 13 февруари на масираната офанзива срещу талибаните в южната провинция Хелманд. Тя се провежда под името "Мущарак" (Заедно)  и в нея участват около 15 000 афганистански, американски и британски военни.
Още на втория ден от  нейното начало обаче, при неточно попадение на натовски ракети загинаха 12 цивилни.

Размирната провинция Кандахар ще бъде следващият фокус във войната в Афганистан, заяви генерал Стенли Маккристъл, цитиран от в. "Таймс", на който се позова БТА. В офанзивата в провинция Хелманд, американските и британските войски прилагат нова стратегия, в която афганистанските въоръжени сили играят доминираща роля, отбеляза Маккристъл. Тя ще залегне в основата на бъдещите операции, увери той.