Автомобилът е управляван от афганистански гражданин и е бил празен, съобщи  министерството на отбраната. 

Българската рота в Кандахар изпълнява задача по охрана на базата на силите на ИСАФ. Редник Кацарски е действал в съответствие със стандартните оперативни процедури и е проявил висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

По-късно днес на летище „Кандахар”, 18.35 часа местно време (16.05 часа българско време), е било обстрелвано с две ракети, добавят от МО.
Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети.

От ведомството уточниха, че тримата ранени при ракетен обстрел в неделя военнослужещи от състава на българския контингент в Кандахар са пристигнали днес около обяд в Германия. Те са били евакуирани със специализиран авиомедицински транспорт от военновъздушната база в Баграм, Афганистан, до американската военна болница в Ландщул, Германия.

Няма промяна в състоянието на тримата пострадали. Младши сержант Александър Христов Александров и ефрейтор Йордан Петьов Петков са настанени в клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на болницата.
Състоянието на младши сержант Александров продължава да е критично и с опасност за живота.
Редник Явор Кирилов Иванов, който е с фрактура на левия крак, е настанен в клиниката по травматология.

След извършване на необходимите изследвания и консултации ще бъдат предприети мерки за допълнително стабилизиране и лечение на тримата пострадали. При необходимост за Ландщул ще заминат и специалисти от екипа на Военномедицинска академия.