Атомната електроцентрала "Чернобил" е напълно изключена от електропреносната мрежа на Украйна заради повреда на далекопровод в резултат на сражения между руски и украински военни части, съобщи държавната компания НЕК "Укенерго".

Аварията е възникнала в 11.22 часа днес, а поради военните действия в района ремонтни дейности са невъзможни. Включени са дизелови генератори, които да осигурят захранване за критичните за безопасността системи в ядрената централа, уточняват властите. При безпроблемна работа запасът от дизелово гориво в генераторите ще бъде достатъчен за 48 часа.

Изключването от електропреносната мрежа на АЕЦ "Чернобил" прави невъзможен контрола на параметрите за ядрена и радиационна безопасност в съоръженията. 

Украинското енергодружество следи ситуацията и ще информира за всички промени, се казва в съобщение на компанията.

По-рано генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси съобщи, че контактът със системите за следене на предпазните мерки, инсталирани в Чернобилската АЕЦ, е бил изгубен. В момента МААЕ получава информация само чрез e-mail за състоянието на централата и системите в нея.

"Много съм разтревожен за сложната и стресова ситуация, в която се намира персоналът на Чернобилската АЕЦ и потенциалните рискове, които това носи за ядрената безопасност. Призовавам силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната ротация на персонала там", заяви Граси.

Около 210 техници и персонал по безопасността са на дежурство в АЕЦ "Чернобил" още от деня преди руските войски да превземат централата в края на февруари.