Адвокатите на Доналд Тръмп са били уведомени да очакват обвинителен акт срещу бившия президент на САЩ като резултат от федералното разследване на разширен съдебен състав на опита му да отмени изборните резултати от 2020 г., съобщи телевизия "Ен Би Си нюз", цитирана от Ройтерс и БТА.

В Ройтерс уточнява, че в информацията на Ен Би Си не се посочва дата, на която ще бъдат повдигнати обвиненията. Специалният прокурор Джак Смит води разследването срещу Тръмп, който е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина.

Служители вече са свидетелствали, че по време на последния си месец като президент на САЩ Тръмп ги е притискал с неверни твърдения, че тече масова кампания по купуване на гласове. Неговите поддръжници щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 г. в опит да спрат Конгреса на САЩ да утвърди победата на настоящия президент Джо Байдън.

Миналия вторник Тръмп обяви, че е получил писмо от Смит, в което специалният прокурор го уведомява, че е обект на разследване.

Няколко американски медии разпространиха информацията, че адвокатите на Тръмп са се срещнали с Джак Смит в сграда на правосъдното министерство, припомня Ройтерс, като отбелязва, че не е необичайно защитата на обвиняемия да се срещне с федерален прокурор преди обвинителния акт.

Агенцията обръща внимание на факта, че това ще са вторите обвинения срещу Тръмп, повдигнати от Смит, който бе назначен през ноември от главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд. Федералният прокурор се срещна с адвокатите на бившия президент преди обвинителния акт в Маями през юни.

Тогава, ден преди да навърши 77 години, на Тръмп бяха предявени 37 федерални обвинения за неправомерно задържане на класифицирани документи, възпрепятстване на правосъдието и неверни изявления пред федерални служители.