Майкъл Коен, адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, се е срещнал със свързания с Кремъл руски олигарх Виктор Векселберг в Ню Йорк, по-малко от две седмици преди встъпването на президента в длъжност, предаде Ройтерс, цитирайки осведомен източник.

По време на дискусията в офиса на Коен 11 дни преди церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп, адвокатът и олигархът са обсъждали подобряването на отношенията между Москва и Вашингтон и са се уговорили да се срещнат отново на церемонията, съобщи в. "Ню Йорк таймс", цитирайки Андрю Интратер, американец, който е присъствал на срещите и ръководи инвестиции на Векселберг.

Източник, пожелал анонимност, е потвърдил информацията на в. "Ню Йорк таймс", предаде БТА.

Фирмата на Интратер "Колъмбъс нова" е дала на Коен консултантски договор на стойност 1 милион долара, който в момента се разследва от федералните власти на САЩ. Специалният прокурор Робърт Мълър провежда разследване на предполагаемите контакти на Тръмп и помощниците му с Русия, преди и след президентските избори през 2016 година. В същото време федерални прокурори разследват финансовите и бизнес дела на Коен.

Интратер заяви, че Векселберг не е давал инструкции да наема Коен за консултант.

Малко по-рано самият олигарх беше разпитван от агенти на ФБР, работещи по воденото от Мълър разследване.