Абдел Фатах ас Сиси си осигури трети мандат като президент на Египет, спечелвайки 89,6 % от гласовете на изборите, които бяха помрачени от войната в Газа и вътрешната икономическа криза, предаде Ройтерс, цитирайки данните на Националния изборен орган.

Сиси се състезаваше с трима други кандидати. Най-изявеният потенциален кандидат за поста прекрати участието си в изборите, като се оплака, че кампанията му е била възпрепятствана и десетки негови поддръжници са били арестувани, припомня Ройтерс.

Сиси беше избран за първи път за президент през 2014 г. и беше преизбран през 2018 г., като и в двата случая получи 97% от гласовете.

Избирателната активност на президентските избори в Египет миналата седмица е била 66,8 %, съобщиха изборните власти. В страната бяха положени големи усилия за мобилизиране на гласоподавателите и да се повиши избирателната активност над регистрираните 41% на на предишните избори през 2018 г.

Близо 67 милиона египтяни имаха право на глас на изборите за президент, които продължиха три дни. Гласуването в чужбина пък се проведе от 1 до 3 декември в 137 египетски посолства и консулства в 121 страни.