Заради стихията в сряда хиляди полети бяха анулирани от летища на американския Среден запад и Североизток, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Стотици хиляди американци са без ток. Много автомобилни заводи спряха работа, защото техните служители не можаха да се придвижат по непроходими пътища. Парализиран беше и транспортът на храни, зърно и добитък в много от засегнатите райони. Фермери, сред които производители на лимони в Тексас, се притесняват, че стихията ще нанесе сериозни щети на стопанствата им.

Най-силно бурята вилня в Средния запад. На места само за един част там се натрупаха почти 10 сантиметра сняг. В Чикаго бурята беше съпътствана и от ветрове със скорост 65 километра в час. Жители на Чикаго твърдят, че тази снежна буря е по-страшна от стихията, вилняла в града на 26-27 януари 1967 г. Тогава тя парализира Чикаго и на много места под тежестта на снега рухнаха покриви. Но тогава снежната покривка беше близо 60 сантиметра, а само вчера в Чикаго снегът натрупа 54 сантиметра. Летището е затворено.

30-сантиметрова снежна покривка имаше в Оклахома сити и Канзас сити, както и в Индианаполис. Очаква се в Бостън снегът да натрупа между 30 и 45 сантиметра. Повечето международни полети са отменени. Над 5600 полета бяха анулирани заради стихията. Само компанията Америкън еърлайнс отмени 920 полета. От вторник до днес стихията стана причина за отменяне на общо 15 000 полета, допълва и Франс прес. В Ню Йорк, както и на други места в Североизтока на САЩ, не снегът, а поледицата предизвика повече проблеми. Властите на Ню Йорк призоваха автомобилистите да не карат коли заради заледените улици.

Много автобусни линии, главно тези между Ню Йорк и Ню Джърси, не работеха. Трафикът на метрото в Ню Йорк също закъснява. Терминалите на летищата Ла Гуардия, Кенеди и Нюарк работят частично, има анулирани и закъсняващи полети. Американската железопътна компания Амтрак спря влаковете между Ню Йорк и Филаделфия заради проблеми с електроподаването за тези линии. Десетки влакове бяха анулирани и в района на Чикаго.

Торнада и силни бури вилняха по южната ивица на засегнатата от гигантската снежна буря зона, в щатите Луизиана и Мисисипи. Освен снега и ледените дъждове, метеоролозите предупреждават, че ще има полярни температури и пориви на вятъра, които ще доведат до натрупване на места на снежни покривки над 2,40 метра. Очаква се в Колорадо, Уайоминг, Северна и Южна Дакота, Айдахо и части на Тексас температурите да паднат между минус 34 и минус 45 градуса.

Извънредно положение е обявено в щатите Индиана, Оклахома, Мисури, където резервисти бяха приканени да помагат на закъсалите шофьори.

В разгара на гигантската снежна буря обаче вчера прочутият мармот Фил прогнозира бързо настъпване на пролетта, припомня Франс прес.