Китай отхвърли твърденията на Пентагона, че морски патрулен самолет на САЩ е бил пресрещнат "непрофесионално и опасно" от два китайски изтребителя в небето над Южнокитайско море, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През последните години напрежението между Вашингтон и Пекин се засили във връзка с това море, което Китай приема почти изцяло като част от територията си, за голямо съжаление на много крайбрежни държави, отбелязва агенцията.

Говорителят на Пентагона Гари Рос съобщи в петък за пресрещането два дни по-рано между американски патрулен самолет "П-3 Орион" и два китайски "Дж-10".

Това е вторият за две седмици въздушен инцидент между САЩ и Китай в китайско море. Първият беше на 16 май в Източнокитайско море.

Американският "П-3 Орион", който бе пресрещнат тази седмица в Южнокитайско море, успя да продължи мисията без проблем, уточни Пентагонът и заяви, че Вашингтон ще изрази безпокойството си пред Пекин по съответните канали.

Американски представители, пожелали анонимност, казаха пред Ройтерс, че единият китайски изтребител се е доближил на 180 метра до американския самолет, който по предварителни данни е бил на 240 км югоизточно от Хон Конг в международното въздушно пространство.

Китайският самолет е прелетял пред "П-3 Орион", ограничавайки възможността за маневри.

Китайското министерство на отбраната заяви днес, че описанието на САЩ за случая е неточно.

По-рано власите в Пекин заявиха, че Китай е "силно недоволен" от споменаването на въпросите за Източнокитайско и Южнокитайско море в декларацията от срещата на върха на Г-7 в Таормина, Италия.