Следи от отровното вещество фипронил бяха открити в хиляди яйца, предлагащи се на потребителите.

От проверки на германските власти стана ясно, че инсектицидът е бил използвано в поне пет германски птицеферми за почистване и дезинфекция на помещения.

Германската агенция Це Фау У А-Ем Е Ел (CVUA-MEL), натоварена да направи тестове на яйца за наличие на инсектицида Фипронил (Fipronil), заяви, че "очевидно" продуктите, съдържащи яйца - не само самите яйца - са засегнати от заразата с отровния препарат, предаде ДПА.

Веригата супермаркети Алди (Aldi) съобщи днес, че изтегля от продажба яйцата в цяла Германия след скандала, предадоха ДПА и ТАСС.

Алди, която в Германия контролира две отделни групи - Алди норд (Aldi Nord) и Алди зюд (Aldi Sued), уточнява в съобщението си, че отстраняването на яйцата е изцяло предпазна мярка, за да бъде осигурена яснота и прозрачност за потребителите, макар да няма доказателства за действително заразяване на продукцията си.

Според компанията няма опасност за здравето на хората.

Дванайсет от 16-те германски провинции бяха засегнати от скандала, станал публично достояние по-рано тази седмица, когато бе установено, че яйцата от холандски ферми съдържат високи нива на фипронил.

Алди има 4100 филиала в страната, които последно са купували яйца от холандски птицеферми на 31 юли.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. При повишени нива може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

Френски и белгийски информационни сайтове информираха преди два дни, че заразени яйца са открити в Германия и в Холандия. Над един милион бройки са били изтеглени в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Белгия няма нито един случай на заразени яйца, според местните санитарни власти.

В сряда Българската агенция за храните съобщи, че отровните яйца не са стигнали до нашия пазар.

Възможно е с отровата да са пръскани площи срещу кърлежи, по които са преминали кокошките носачки или пък фипронилът да е ползван за почистване на стопански помещения.

В ЕС се оплакват от български малини, били заразени >>>