Според проучване на общественото мнение във Франция, проведено от "Клъстър17" по поръчка на в. "Поан", 39% от анкетираните посочват, че искат помощта за Украйна да бъде спряна или намалена.

20 на сто от респондентите са за незабавно прекратяване на помощта за Киев, други 19% са за постепенното й намаляване, съобщава БТА.

Едва 24% от анкетираните искат увеличаване на помощта, както настояват украинските власти (14% са за сериозно увеличение, 10% за незначително). Около една четвърт от анкетираните посочват, че биха искали да се поддържа стабилно ниво на финансова и материална подкрепа за Украйна.

Допитването също така показва, че французите все още силно искат Украйна да спечели - 53% от анкетираните са за това в сравнение с 13%, които искат Русия да спечели. Но желанието им не е подкрепено от оптимизъм - 34% от анкетираните вярват, че вероятно победата ще бъде за руската армия, докато само 20% изразяват вяра в победата на армията на Володимир Зеленски. Една трета от анкетираните смятат, че нито една от страните няма да излезе победител от този конфликт (32%).

Резултатите от анкетата не пречат до края на годината броят на украинските военнослужещи, обучени от Франция, да достигне 8000 души.

"Като цяло Франция ще обучи около 8000 украински военнослужещи през 2023 г. Това е около една четвърт от войниците, обучени в рамките на мисията на ЕС за военно обучение на Украйна (EUMAM)", се отбелязва в доклад на министерството на въоръжените сили на републиката, публикуван на неговия уебсайт.

Министерството добавя, че програмата за обучение на украинските военни през 2024 г. ще бъде разширена. "Планира се обучението да продължи и през 2024 г. и да се разшири в други области (военноморска и въздушна)", гласи съобщението.