Бившата бразилска депутатка Флорделис дус Сантус, известна само с първото си име, беше осъдена вчера на 50 години затвор за убийството на съпруга си, извършено през 2019 г., съобщи Франс прес.

61-годишната Флорделис и съпругът ѝ, пастор Андерсон ду Карму, бяха влиятелна двойка в процъфтяващото бразилско християнско евангелистко движение до момента, в който той е прострелян с 30 куршума в дома им в предградията на Рио, добавя БТА.

През август 2020 г. прокурорите обвиняват Флорделис в "организиране на убийството, подстрекаване на (няколко от пълнолетните му деца) да участват в престъплението и опит то да бъде представено като въоръжен грабеж".

Прокурорите смятат, че мотивът е бил да се получи контрол над семейните финанси, които 42-годишният тогава съпруг управлявал "строго".

Флорделис се ползваше с парламентарен имунитет, но го изгуби след почти единодушно гласуване на колегите ѝ през 2021 година.

Бившата депутатка е призната за виновна и за това, че преди това поне шест пъти се опитвала да отрови съпруга си, както и за фалшифициране на документи и организиране на въоръжена престъпна група.

През 2018 г. Флорделис беше избрана с лекота за депутат от консервативната Социалдемократическа партия.

Родена във фавела в Рио де Жанейро, известна като "майка" на бедните квартали, тя има четири деца от убития съпруг, а по-късно осиновява 50 изложени на риск деца и тийнейджъри и основава евангелска общност.

Пет от децата на двойката и една внучка също са обвиняеми по делото. Симона дус Сантус Родригес, биологична дъщеря на бившия депутат, беше осъдена на 31 години затвор, а всички останали бяха оправдани.

Един от биологичните синове на Флорделис, обвинен, че е прекият извършител на убийството, и друг член на семейството, който закупил оръжието, вече бяха осъдени преди година.