Двайсет и двама души бяха ранени днес при земетресението със сила 5,3 в окръг Малатия, Югоизточна Турция. Една сграда се е срутила, нанесени са сериозни материални щети на други две здания, Това съобщи в профила си в Туитър министърът на вътрешните работи Али Йерликая.

По-рано днес Европейско-средиземноморският сеизмологичен център (EMSC) съобщи, че трусът е бил с магнитуд 5,2.

Земетресението е усетено в окръзите Адъяман, Шанлъурфа, Елязъг, Кахраманмараш, Газиантеп, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Трусът бе регистриран в 20:48 ч. Епицентърът му е бил в град Йешилюрт, окръг Малатия, а дълбочината му е била седем километра. Последвали са редица вторични трусове, информира правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Земетресението е предизвикало силна паника сред хората, които са побягнали навън. Някои хора са скачали от прозорци и тераси.

Министър Йерликая посочи, че няма информация за загинали хора при труса. 22-ма души са били ранени, след като в паниката си са скачали от високо. Сред ранените има едно дете. Състоянието на пострадалите не е тежко.

Една изоставена сграда се е срутила при труса, сериозни материални щети са нанесени на други две сгради.

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мехмет Йозхасеки посочи, че в момента специални екипи изследват района за още възможни щети.

Кметът на столичната община Малатия Селахатин Гюркан заяви в ефира на CNN Türk, че земетресението е било много силно.

"Вчера имаше земетресение с магнитуд от 4.3. Днес имаше земетресение с магнитуд 5,3. Усетихме, че е по-голямо. Работим с депутати от Малатия", допълни кметът на града.

Малатия е сред единайсетте силно засегнати турски окръзи при унищожителните земетресения на 6 февруари със сила 7,6 и 7,7, при които загинаха над 50 хиляди души.

Днешното земетресение в Малатия е третото за деня в Турция. В следобедните часове трус с магнитуд 4,2 бе регистриран в окръг Диарбекир, а 50 минути по-късно земетресение със сила 4,5 разлюля средиземноморския окръг Анталия.

Трусът в Анталия бе регистриран в 16:16 ч. Епицентърът му е бил в Средиземно море, на 99 километра от град Газипаша, окръг Анталия. Дълбочината на земетресението е била 12,44 километра, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Междувременно по данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 4,8 и е усетен в Кипър.

Засега няма информация за нанесени щети или за пострадали хора при труса, предизвикал силна паника сред хората.

Половин година след опустошителните земетресения с магнитуд 7,8 по Рихтер в Южна Турция, страната продължава да регистрира трусове, макар и не с такава сила. Голямото земетресение на 6 февруари т.г. причини широкомащабни разрушения и беше последван от поредица силни вторични трусове. Най-малко 50 000 души загинаха, а милиони останаха без дом.

Турция, особено нейните големи градове на запад, е изправена пред постоянен риск от земетресения поради няколко разлома, пресичащи страната. Около 18 000 загинаха при мощни земетресения, които удариха северозападна Турция през 1999 г.