Освобождаването на заложници от Газа, съгласно временното примирие с "Хамас", няма да стане преди петък, съобщи израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби, цитиран от агенция Ройтерс.

Преди това като начало на 4-дневното прекратяване на огъня беше посочено 10:00 сутринта днес.

В изявление, разпространено от правителството на Израел, съветникът по националната сигурност посочва, че преговорите за освобождаването на заложниците продължават и напредват.

"Началото на освобождаването (на заложниците) ще протече съгласно споразумението между страните, но не преди петък", заяви израелският представител.

Няма да има "никаква пауза" в боевете, каза източникът, отлагайки широко очакваното примирие, което се очакваше да започне днес в 10:00 часа, каза, израелски служител пред АФП, след като сделката за освобождаване на заложници беше отложена с един ден.

Снимка: АР/БТА

Вчера с посредничеството на Катар беше договорено палестинската групировка да освободи 50 израелски заложници - жени и деца. В замяна Израел щеше да пусне на свобода 150 палестински затворници.

Междувременно израелската армия показа на група чуждестранни журналисти скривалище на "Хамас" под най-голямата болница в град Газа - "Аш Шифа", предаде Асошиейтед прес.

Израел показа на група чуждестранни журналисти скривалище на „Хамас“ под болницата „Аш Шифа“ в Газа

Снимка: АР/БТА

Десетки войници са ескортирали журналистите през тесен каменен тунел, който според информация на израелската армия е с дължина 150 метра и води до поредица от подземни бункери под болницата "Аш Шифа". В края на тунела има жилищно помещение с климатик, кухня, баня и две метални легла в стая, облицована с пожълтели плочки. Изглежда, че помещението вече не се използва.

Вижте снимки >>

Израел се зарече да унищожи въоръжената палестинска групировка "Хамас", след като на 7 октомври бойци на "Хамас" нападнаха Южен Израел, убиха над 1200 души и отвлякоха около 240. Израел обвинява "Хамас", че използва болниците в Газа като прикритие за военни цели. Според Израел "Хамас" е скрила командни центрове и бункери под обширната територия на болницата "Аш Шифа".

Снимка: АР/БТА

Израел все още не е разкрил този предполагаем център, но военните представиха подземното скривалище като най-значимото си откритие досега.

"Хамас" и администрацията на болницата отхвърлиха обвиненията на Израел.

Снимка: АР/БТА

Агенция Асошиейтед прес е била допусната до Газа при условие, че нейният журналист ще остане с израелския военен конвой по време на четиричасовата обиколка и ще представи материала си на военен цензор преди публикуването. Няма друг начин чуждестранни журналисти да влязат в анклава, посочва АП.

Израелските войници показаха на чуждестранните журналисти и оръжия, които според израелската армия са били намерени в болницата - десетки автомати АК-47, 20 гранати и няколко дрона.

Обиколката бе контролирана плътно от израелската армия, но журналистите все пак успяха да видят нещо от Газа, отбелязва АП. Улиците на града са призрачни, а в болницата "Аш Шифа" остават блокирани стотици пациенти и лекари. Журналистите са видели изтощени палестинци, готвещи се за евакуация, разрушени сгради и руини по улиците. Крайбрежната алея на града, някога пълна със заведения, е изчезнала. На нейно място има руини. Останал е един пост за спасители, разказва АП.

Журналистите са видели и група палестинци, които се евакуирали, носейки чанти и други свои вещи. При преминаването на журналистите и конвоя на израелската армия мъжете и жените показвали личните си карти на войниците. Някои развявали и бели знамена.