Пийт Бутиджидж, бившият кмет на град Саут Бенд в щата Индиана, води (с 26,9%) в резултатите от гласуването на партийните събрания на демократите в щата Айова, които се проведоха в понеделник, като начало на процеса за излъчване на президентски кандидат за изборите през ноември, предадоха информационните агенции, като се позоваха на данни от 62% от изборните секции.

Сенаторът социалист Бърни Сандърс се класира на второ място с 25.1%. Сенаторката Елизабет Уорън е трета с 18.3%, а едва на четвърто място, с 15.6%, е бившият вицепрезидент Джо Байдън, който беше смятан за фаворит.

Това са първите резултати, които бяха обявени 21 часа след гласуването на жителите на Айова в над 1600 изборни секции. Технически проблем забави публикуването на резултатите. На конгрес на партията през юли демократите ще определят кандидата ѝ, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп. 

До преди година младият Пийт Бутиджидж беше напълно неизвестен на националната политическа сцена - бивш военен ветеран от Афганистан, гей, омъжен за учител, говори 5 езика, завършил "Харвард" и "Оскфорд", той изглежда умерен в позициите си, коментират анализитари. Бутиджидж обаче би бил първият открит гей - президент на САЩ, ако бъде избран, посочва Ройтерс. Но сексуалната ориентация на Бутиджидж, който от началото на надпреварата се появява заедно със съпруга си Частън, изглежда не се отразява особено на избора на гласоподавателите. 30-годишният Частън Глезман би станал първият "първи джентълмен", ако съпругът му бъде избран за президент.

Демократът със своя съпруг Частън

Снимка: AP/БТА

Като кмет Пийт Бутиджидж, който сключи църковен брак през лятото на 2018 г., редовно е реагирал на изказвания на религиозния консерватор Майк Пенс, бивш губернатор на Индиана и настоящ вицепрезидент на САЩ. За мнозина американци Бутиджидж беше абсолютно непознат, докато не нарече Пенс мажоретка на президентското управление на Тръмп, което по думите му е президентство на порнозвезди.

"Всеки път, когато моята партия е влизала в Белия дом през последните 50 години, това е ставало благодарение на кандидат, който е бил новак в националната политика, гледал е напред към бъдещето, не е бил оформен от порядките във Вашингтон и е отварял пътя за едно ново поколение. Така се печели", заяви той на митинг през уикенда в Уотърлу, Айова.

Пийт, както по-често го наричат заради труднопроизносимата му фамилия, каза още, че е време за ново поколение лидери и че липсата му на опит във Вашингтон го прави идеален кандидат да разбие партизанската схема на политически блокаж в столицата. Изказвайки се пред привържениците в Лакония, Ню Хемпшир, след като бяха обявени първите резултати, той припомни, че е започнал състезанието преди година с четирима служители, без никой да го познава и без пари.

Ройтерс отбелязва, че след повече от година на кампании, в които са похарчени $800 млн., се очаква демократите за стигнат до отговор каква алтернатива ще представят на милиардера Тръмп, бивш бизнесмен, превърнал се в президент.

Междувременно, изправяйки се пред дълбоко разделения от процедурата по импийчмънт Конгрес, президентът Доналд Тръмп използва речта си "За състоянието на съюза", за да възвеличае "Голямото американско завръщане" три години след встъпването си в длъжност и да осъди "Американското клане" по времето на неговия предшественик.

В същото време Нанси Пелоси - лидерката на демократите в Камарата на представителите, скъса копие от речта му. Видео показа конгресменката, която стоеше зад Тръмп, да къса страници в края на изявлението му. По-рано президентът на САЩ отказа да се ръкува с нея преди да започне да говори пред конгресмените.