Коалиция от 25 републикански щати се обедини около Тексас, след като губернаторът Грег Абът се позова на конституционното право на щата на самоотбрана поради кризата с мигрантите, която той определи като "инвазия".

Те застанаха зад Абът, който се опълчи на федералното правителство по въпроса с телената ограда и плаващата бариера срещу мигранти по Рио Гранде, предназначени да предотвратят преминаването ми от Мексико.

Губернаторите на 25 американски щата, управлявани от републиканци, излязоха със съвместно изявление, в което изразиха солидарността си с губернатора на Тексас Грег Абът за "усилването защитата на американските граждани от исторически нива на нелегални мигранти, смъртоносни наркотици като фентанил и терористи, навлизащи в страната ни", предаде кореспондентът на БНР.

Миналата седмица министерството на правосъдието съобщи на Тексас, че големите оранжеви шамандури край град Игъл Пас пречат на преминаването по реката и нямат федерално разрешение. "Тази плаваща бариера представлява риск за корабоплаването и обществената безопасност по Рио Гранде", каза министерството.

В писмо до президента демократ Джо Байдън губернаторът републиканец заяви в сряда, че има право да защити "суверенните" интереси на Тексас, и обвини Байдън, че не изпълнява собствените си задължения по отношение на незаконната имиграция.

"Ако наистина цените човешкия живот, трябва да започнете да прилагате федералните закони за миграцията", написа той. "По този начин можете да ми помогнете да не позволя на мигрантите да рискуват живота си във водите на Рио Гранде", добави той и заключи: "Тексас ще Ви види в съда, г-н президент".

"Администрацията на Байдън наистина абдикира от отговорността си да прилага законите за имиграцията", написа той в социалната мрежа "X" .

Този месец в реката бяха поставени шамандури, а на брега - бодлива тел. Според съобщения в пресата някои мигранти са се озовали в капан и се наложило да бъдат спасявани.

Снимка: АР/БТА

Декларацията на републиканските щати последва новия пик в противопоставянето между федералните власти и губернатора на Тексас след решението на Върховния съд на САЩ, който постанови, че федералните агенти могат да разрязват или преместват инсталираната от гвардията на Тексас гранична ограда от режеща тел, за да могат да изпълняват задълженията си.

Снимка: АР/БТА

Решението на върховните магистрати, взето след запитване от страна на Белия дом, беше подкрепено от двама магистрати близки до републиканците. Съдебното становище обаче беше игнорирано от Националната гвардия на Тексас, която продължи да изгражда преградните съоръжения срещу мигрантите по нареждане на Абът, за да се справи с това, което той нарича "инвазия".

Тексас пое контрола над крайбрежния Шелби парк на Рио Гранде и започна да отказва достъп на агентите на граничния патрул, ескалирайки враждата между губернатора на Тексас Грег Абът и администрацията на президента Джо Байдън.

В сряда последва подкрепата за Тексас, когато губернаторът Кевин Стит написа в "X": "Оклахома подкрепя Тексас."

"Ако Конституцията наистина правеше щатите безсилни да се защитят от нашествие, тя нямаше да бъде ратифицирана и Тексас никога нямаше да се присъедини към съюза, когато го направи", заяви от своя страна в X губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и добави: "Tексас спазва закона, докато Байдън го пренебрегва".

Това не би могло да бъде по-лошо за администрацията на Байдън, която сега е изправена пред перспективата да започне война с Тексас по време на избори, за да запази границата отворена.

"Wall Street Silver" посочи в социалната мрежа "X", че Тексас е упълномощен да участва във война, ако бъде нападнат, съгласно член 1, раздел 10, клауза 3 от Конституцията.