Около 25 милиона деца по света миналата година са пропуснали рутинни ваксинации срещу болести като дифтерия, тетанус и коклюш заради пандемията. Основно това се дължи на смущенията в работата на здравните служби и на дезинформацията във връзка с ваксините по време на коронавирусната пандемия, се казва в доклад, изготвен от Световната здравна организация и от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Свидетели сме на най-големия продължителен спад на детски имунизации от едно поколение", изтъкна Катрин Ръсел, изпълнителна директорка на УНИЦЕФ. 

Съгласно данните от доклада повечето деца, които са пропуснали рутинните ваксинации, живеят в развиващи се страни, като например Етиопия, Индия, Индонезия, Нигерия и Филипините. Макар броят на рутинните ваксинации да е намалял във всички региони по света, най-сериозно засегнати от тази тенденция са Източна Азия и Тихоокеанският регион.

Същевременно в световен мащаб броят на новите случаи на COVID-19 се увеличава за пета поредна седмица, докато броят на смъртните случаи от заразата остава на относително стабилни равнища, сочат данни на Световната здравна организация.

По света вече са регистрирани над 556 милиона потвърдени случая и над 6,3 милиона смъртни случая от коронавируса от началото на пандемията.

През последната седмица са отчетени над 5,7 милиона случая, което е увеличение с 6 процента спрямо предходната седмица. Броят на новите смъртни случаи за седмица е останал сходен спрямо предходната, като са съобщени над 9800 смъртни случая.