Жена с няколко деца от американския щат Канзас, ръководила женски батальон на групировката "Ислямска държава" (ИД) по времето, когато живяла в Сирия, получи днес максимална присъда от 20 години затвор, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

42-годишната Алисън Флюк-Екрен се призна за виновна, че е ръководила батальона "Хатиба Нусайбах" - формирование, в което около 100 жени и момичета, някои на възраст 10 години, били обучавани как да боравят с автоматично оръжие и да взривяват гранати и колани с експлозиви.

Една от дъщерите на Флюк-Екрен твърди, че е минала през такова обучение. Тя и най-големият син на подсъдимата призоваха съдията за максимална присъда. Те заявиха, че са били малтретирани физически и сексуално от майка им, като описват нейното отношение с ужасяващи детайли в писма до съда. Флюк-Екрен отрича да е малтретирала децата си.

Фактът, че тя е родена в САЩ и се е издигнала до ръководен пост в ИД прави нейната история единствена по рода си. Според прокурорите по делото малтретирането на децата ѝ от ранна детска възраст помага да се обясни как тя е успяла да се издигне от живот във ферма в Оувърбрук, Канзас, до ръководител в ИД в Сирия, с минало и в Египет и Либия.

Флюк-Екрен поиска присъда от две години, за да може да отгледа другите си, по-малки деца. В дълга реч тя пое отговорност за действията си, но отдели повечето време в опит да оправдае поведението си.