Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе днес един от най-големите предизборни митинги в Анкара. На 14 май в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори, припомня БТА.

Днешният митинг на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се състоя в столичната Национална градина върху огромна площ .

По неофициални данни стотици хиляди души са участвали в митинга.

Снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>

По време на проявата Ердоган призова поддръжниците си да бъдат възможно най-активни и възложи специални надежди на младите хора. Президентът постави акцент и върху 100-годишнината на Турция и говори за "Визията на Турция".

Той за пореден път отправи остри критики към опозицията.

Ние мечтаем за стогодишнината на Турция. А те (опозицията - бел. авт.) "градят мечтите си върху раздробена политика, нестабилна икономика, слаба демокрация, върху старата Турция, която е презряна в света", каза президентът.

Снимка: АР/БТА

Митингът в Анкара се проведе при изключително засилени мерки за сигурност, военни хеликоптери кръжаха над турската столица.

Същевременно основният съперник на Ердоган в предизборната надпревара - опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу, проведе днес многохиляден митинг в егейския град Измир. Кълъчдароглу обяви, че планира да спечели още на първия тур на гласуването.

Снимка: БТА

Местните политически анализатори не изключват провеждането на президентските избори в Турция в два тура. За да спечели на първия, кандидатът трябва да получи поне 50 процента от гласовете плюс 1 глас. Много експерти смятат, че подобен резултат е малко вероятен. Ако това е така, ще има втори тур на изборите, който ще се проведе на 28 май.

Снимка: БТА