19-годишният Димитър Михайлов, който през беше нападнат с нож във Великобритания, е бил атакуван заради по-тъмен цвят на кожата и защото е стоял до приятел с дълга брада и кърпа на главата. Това стана ясно по време на започналия съдебен процес срещу нападателя Винсънт Фулър.

50-годишният англичанин се опитал да убие българина, докато той се качва в кола на паркинг пред магазин в градчето Стануел, графство Съри. Само бързата реакция на Михайлов му попречва да нанесе смъртоносен удар в неговата шия, съобщи "24 часа".

"Сега ще умреш по един зловещ начин", казал Фулър, докато нанася удари в ръката на момчето, с която то се прикрива.

По-рано британецът е чут да крещи: "Всички мюсюлмани трябва да умрат" и "Върховенство на бялата раса".

Полицията открива още, че е пускал в социалните медии расистки съобщения.

"Аз съм англичанин и без значение какво казва правителството, трябва да се убият всички, които не са англичани и да бъдат изгонени всички такива от нашата Англия", гласи едно от тях.

В друго Фулър изразява подкрепа към извършителите на терористичния акт в Нова Зеландия, при който в джамия бяха убити 51 мюсюлмани.

Преди да тръгне да търси жертви на паркинга на магазина "Теско", той атакува с бейзболна бухалка вратата на индийския си съсед. Счупва обаче това си оръжие за нападение в случайна кола и продължава да се движи с кухненския нож, докато открива Михайлов.

Българинът от дълги години е в Англия и има британски паспорт.

"Разбирам какъв голям късмет съм имал, защото толкова много неща можеха да се объркат и ножът да се забие във врата ми. Именно затова, сега там имам татуировка "Втори шанс" там", сподели младежът пред съда.

До момента Фулър има 24 присъди за 59 престъпления, включително 6 г. затвор за грабеж на възрастни жени през 1998 г., съобщава британският "Телеграф". Той се призна по обвинението, че се е опитал да убие Михайлов, но съдът трябва да реши дали да не го осъди и за тероризъм, въпреки че не са открити доказателства да е свързан с радикални групировки. Твърди се, че действията му са продиктувани по-скоро от семейни проблеми и системна употреба на алкохол и канабис. Поведението му обаче е мотивирано от расистка и религиозна омраза.

Междувременно английската полиция изнесе данни и за изчезването на 39-годишния Никола Георгиев в Мейдстоун. Той бе в неизвестност от 17 март, когато за последно е видян. Органите на реда няколко пъти отправяха апел за помощ при издирването му, но нямаше резултат. Сега бе съобщено, че намерено неидентифицирано тяло на 16 май е на Георгиев. То е открито в имот и полицията го е открила по сигнал. Първоначалните тестове не са показали насилствени действия. Затова смъртта му не се третира като подозрителна. Все още обаче съдебният лекар не е дал финалното си заключение от какво е причинена.