19-те хиляди хектара залети площи край езерото Карла северно от Волос остават голям екологичен и икономически проблем след наводненията в Гърция.

Тонове вода от нарочно скъсаните язовирни стени на различни водоеми по река Пиниос и от съседните планински склонове са се изсипали около езерото и са наводнили села, земеделски площи, пътища и инфраструктура извън дигата.

Снимка: BulFoto

Това е направено, за да се предотврати заливане на град Лариса в близост, предава екип на "Булфото", който е заснел кадри с безкрайни водни пространства, откъдето вода не се отича заради глинестата почва.

Снимка: BulFoto

"Тази вода тепърва ще намалява в продължение на около две години", коментира Андреас Панагопулос, координатор на хидлологичната изследователска станция "Пиниос", част от Европейската мрежа за дългосрочни екосистемни изследвания eLTER.

"Опасенията за общественото здраве в района на езерото остават заради съдържанието на водата, но по-голямо е притеснението как ще се възстанови местната икономика. Очакваме големи промени в биоразнообразието и местните екосистеми. Но има и други страни - това създава нов хабитат за междинна спирка на мигриращите към Африка птици", добавя Панагопулос.

Снимка: BulFoto

Двете бури, Даниел и Елиас, връхлетяха централна Гърция и остров Евия в продължение на три седмици през септември, като първата причини смъртта на 16 души, уби няколкостотин хиляди селскостопански животни и повреди магистрали, второкласни пътища и железопътната мрежа.

Снимка: BulFoto

Въпреки подобряването на времето, рискът от допълнителни наводнения остава висок в няколко централни градове и села, тъй като бреговете на реките са уязвими от високи нива на водата, казаха властите, цитирани от БНР.

Правителството обяви, че са причинени щети за над 2,1 милиарда долара. Властите обещаха на жителите помощ, докато търсят финансова помощ от Европейския съюз.

Снимка: BulFoto

Консервативното правителство казва, че справянето с последиците от изменението на климата - засилване на горските пожари през лятото, последвано от наводнения през есента и зимата - се е превърнало в национален приоритет.