Главният заподозрян за вчерашната атака край старата редакция на "Шарли Ебдо", който рани със сатър двама души, е признал за деянието си. Той е 18-годишен пакистанец. Френската полиция задържа общо седем души за атаката, определена от властите като терористичен акт, съобщи БНТ.

Младият пакистанец с малко име Али е задържан почти веднага, след като е ранил мъж и жена от информационна агенция в Париж. Арестуван е на 500 м от местопрестъплението. Роденият в Исламабад младеж е живял с няколко свои сънародници в предградие на френската столица. Петима от тях са сред арестуваните.

Властите нямат съмнение за характера на случилото се край старата редакция на "Шарли Ебдо".

"Очевидно това е акт на ислямистки тероризъм. Прокуратурата е сезирана за тероризъм. Случи се на улицата, където беше "Шарли Ебдо". Начинът на действие е на ислямистки терористи. Това е нова кървава атака срещу нашата страна, срещу журналисти", заяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Младият пакистанец е признал за деянието си преди началото на разпита, проведен с преводач.

Според френски медии той бил подтикнат от повторната публикация на карикатури на пророка Мохамед от "Шарли Ебдо", които не могъл да понесе. Искал да атакува журналисти от сатиричното издание и мислел, че то още се помещава на стария си адрес.

Заподозреният пристигнал във Франция преди три години, като непридружаван непълнолетен. Смята се обаче, че е бил по-възрастен. Не е известен на службите, не са засечени признаци на радикализация у него, но е бил арестуван за притежание на забранено оръжие - отвертка.

Елисейският дворец изрази подкрепа и солидарност с близките на пострадалите вчера.