САЩ и още няколко страни по света, включително България, призоваха палестинската групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, да приеме предложението на американския президент Джо Байдън за постоянно примирие в анклава, гласи общо изявление, публикувано на сайта на Белия дом.

Документът е публикуван от името на лидерите на Австрия, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Канада, Колумбия, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сърбия, Тайланд и Франция, пише БТА.

"Като лидери на държави, силно загрижени за заложниците, държани от "Хамас" в Газа, включително много от нашите собствени граждани, ние напълно подкрепяме движението към прекратяване на огъня и споразумението за освобождаване на заложниците, което сега е на масата, и както е очертано от президента Байдън на 31 май 2024 г. Няма време за губене. Призоваваме "Хамас" да сключи това споразумение, което Израел е готов да изпълни, и да започне процеса на освобождаване на нашите граждани", пише в изявлението.

"Отбелязваме, че това споразумение ще доведе до незабавно прекратяване на огъня и възстановяване на Газа заедно с гаранции за сигурност за израелци и палестинци и възможности за по-траен дългосрочен мир и двудържавно решение. В този решаващ момент ние призоваваме лидерите на Израел, както и на "Хамас", да направят всички необходими окончателни компромиси, за да сключат това споразумение и да донесат облекчение на семействата на нашите заложници, както и на тези от двете страни в този ужасен конфликт, включително цивилното население. Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка", се допълва в публикувания документ.