Над 13 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарната помощ на международната общност. Това заяви  еврокомисарят за хуманитарната помощ и справянето с кризи Христос Стилианидис.

В изявление пред втората конференция на международните дарители за Сирия в Брюксел той обяви, че хуманитарната ситуация в Сирия се влошава.

"Над 13 милиона души, от които 6 милиона деца, се нуждаят от хуманитарна помощ". Той добави, че други два милиона сирийци живеят на места, до които е невъзможно да бъде доставена такава помощ.

Предишната дарителска конференция за Сирия се състоя през април 2017 г. На нея бяха събрани шест милиарда долара, припомня БТА.

За възстановяването на Сирия от разрушенията ще бъдат необходими най-малко 200-300 милиарда долара, обяви днес в Женева представителят в Сирия на Световната организация по прехраната Джейкъб Кърн. Той припомни, че освен жилищните и производствените сгради трябва да бъда възстановени електропроводите, пътна и друга инфраструктура.

"Всеки който има съвест, ще помогне на сирийците", каза Кърн и отбеляза, че много страни, които са негативно настроени към режима на Башар ал Асад, не желаят да направят това.