Шест дни след катастрофалното земетресение в Япония спасителни екипи извадиха изпод развалините на рухнала сграда в град Судзу възрастна жена, съобщиха агенция Киодо и телевизия Ен Ей Кей.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Жената, за която роднините й казаха, че е над 90 години, е прекарала по руините на собствения си дом над 120 часа. Тя е била приета в болница в тежко състояние.

Судзу е един от най-тежко пострадалите от труса японски градове.

Земетресението с магнитуд от 7,6 по скалата на Рихтер разтърси страната на 1 януари. .

Според информацията на местните власти за първи път загиналите при земетресение в страната са повече от 100 от 2016 г. насам, когато мощен трус в югозападната префектура Кумамото отне живота на 273 души.

Снимка: БТА/АР

Трусът нанесе най-големи щети в префектурата Ишикава, където се срутиха над 250 жилища, а около 300 постройки бяха изпепелени от избухнали впоследствие пожари. В региона продължава да има прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, както и недостиг на гориво.

Снимка: БТА/АР

От първи януари насам в Япония са регистрирани над 850 труса - повече отколкото за последните три години. По цялото западно крайбрежие на страната беше обявена опасност от цунами в продължение на повече от 20 часа след мощното земетресение в първия ден на новата година.

Снимка: БТА/АР

Най-силният трус бе с магнитуд 7,6, което е рекорд за тази част на страната от 1885 г. насам. Сеизмолозите предупреждават, че вторичните трусове в региона могат да продължат около седмица и че има риск от по-мощни земетресения с магнитуд над 7,0.

Снимка: БТА/АР