118 000 сгради са напълно срутени или спешно трябва да бъдат разрушени, защото са понесли тежки поражения при земетресенията на 6 февруари, съобщи турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум, цитиран от електронното издание на в. "Сьозджу" и БТА.

Министърът посочи, че успоредно с установяването на щетите, нанесени от трусовете, се извършват дейности и във връзка с необходимостта за изграждане на нови селища за останалите без дом.

"Надяваме се, че в 11-те пострадали турски окръга под ръководството на нашия президент ще проведем най-голямата в историята на републиката мобилизация за изграждане на жилища при бедствия и ще предадем на нашите граждани ключовете за техните сигурни и спокойни домове", каза Курум. "В началото на март заявихме, че ще започнем строителството на 30 хиляди жилища, и се надяваме, че ще увеличим този брой още повече", добави той.

По думите на Курум местата за новите селища са набелязани и ще бъдат извършени подробни проучвания на терена заедно с учени и специалисти.

"Нашите жилища няма да надвишават 3-4 етажа над земята и се планират така, че да отговарят на местните и културните потребности", каза той.

Министърът добави, че се извършват нужните геоложки проучвания, целящи населените места да се изтеглят към районите, където почвата е стабилна.

Недоволство заради забавяне на спасителните акции

Междувременно в страната назря недоволство и раздразнение от забавянето на спасителните операции и загубата на ценно време. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган също призна, че реакцията след земетресенията е трябвало да бъде по-бърза. 

Министърът на отбраната Хулуси Акар обаче отхвърли критиките, че армията се е намесила късно в дейностите след земетресението с магнитуд 7,7, което разтърси страната рано сутринта на 6 февруари, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Акар подчерта, че министерството на националната отбрана и турските въоръжени сили са предприели действия веднага след земетресението.

"Ние, турските въоръжени сили, полагаме всички усилия да облекчим тази болка и да помогнем на нашите граждани още от първия момент. Както и в борбата с тероризма и сигурността на границите, турският войник направи и продължава да прави всичко необходимо в борбата със земетресението от първия момент", подчерта министърът.

"Първото земетресение, чийто епицентър беше в района на град Пазарджък в окръг Кахраманмараш, стана в 04.17 ч. Оперативните центрове на министерството на националната отбрана, Генералния щаб, сухопътните, военноморските и военновъздушните сили направиха бързо необходимото и в 04.30 ч. поискаха доклади от своите части. В същото време командването на бригадата за хуманитарна помощ на турските въоръжени сили получи заповед "да бъде готово", заяви Акар.

По думите на турския министър още в 04.50 ч. генерал Метин Гюрак, командир на Втора армия, е бил на смяна и е започнал да получава доклади за положението. В 05.00 ч. в рамките на министерството е бил създаден Кризисен център за бедствия и извънредни ситуации, а едновременно с това са започнали да функционират кризисни центрове в командването на Генералния щаб и командването на силите.