Група мигранти са превзели търговски кораб, който изглежда се насочва към Малта, предаде ДПА, цитирайки малтийската армия.

Танкерът "Ел Хиблу 1" е бил превзет от 108 мигранти, докато се е намирал на шест мили (около 11 км) от либийския бряг. Говорителка на малтийската армия съобщи, че властите на островната страна са получили информация за отвлечения кораб този следобед и следят ситуацията.

Последният контакт с кораба е бил сигнал за тревога, изпратен от капитана. В момента танкерът се насочва на север и се очаква да достигне малтийски води тази сутрин.

Части на малтийската армия са поставени в бойна готовност, а командването й е поискало правна консултация.

Това може да е първият случай на пиратство в Средиземно море през съвременната история, отбелязва ДПА.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви в Туитър, че това вече не е спасителна операция, а "пиратски действия".

По-рано днес ЕС съобщи, че ще прекрати временно морските патрули, спасили десетки хиляди мигранти в Средиземно море, припомня ДПА.

Италианската прокуратура междувременно освободи хуманитарния кораб "Маре Йонио", който беше конфискуван миналата седмица, съобщи неправителствената организация "Медитеранеа", която го е наела. Тя увери, че корабът, плаващ под италиански флаг, ще продължи да изпълнява спасителни месии.

Разследването срещу капитана и екипажа на кораба обаче продължава, съобщи италианският вестник "Република".