Военното крило на палестинската ислямистка групировка "Хамас" обяви, че най-младият заложник, взет при атаката в Израел миналия месец - 10-месечното дете Кфир Бибас, 4-годишното му братче и майка им са били убити при израелска бомбардировка в ивицата Газа, предадоха Ройтерс и БТА.

Израелската армия каза, че проверява твърдението на Бригадите "Изедин ал Касам", а агенция Ройтерс отбелязва, че засега не е успяла да потвърди новината по независим път.

Малко след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат Кфир и братчето му Ариел, увити в одеяло край майка им Шири, обкръжена от въоръжени мъже, които крещят на арабски. Жената изглежда ужасена.

Бащата Ярден също е бил пленен и на снимки се вижда, че е ранен. В днешната информация на военното крило на "Хамас" не се споменава нищо за неговата съдба. 

Ройтерс обаче съобщава и за четирима палестинци, включително две деца, убити днес от израелските въоръжени сили в град Дженин на окупирания Западен бряг. 

"Двете деца, Адам Самер ал Гул (на 8 години) и Базил Сюлейман Абу ал Уафа (на 15 години), бяха застреляни от окупационните сили в град Дженин", съобщи първо палестинското министерство на здравеопазването. Няколко часа по-късно палестинската официална новинарска агенция УАФА предаде, че двама палестинци от бежанския лагер в Дженин - Мухамад Джамал Зубайди и Уисам Зиад Ханун - са били убити от израелските сили, като добави, че "окупационните сили са взели телата им". 

В изявление на израелската армия се казва, че Зубейди и Ханун са били убити "по време на съвместна операция на армията, силите за сигурност и израелската гранична полиция в лагера Дженин". 

Зубейди е бил високопоставен оперативен служител на радикалната групировка "Ислямски джихад" и един от водещите терористи в лагера Дженин. Участвал е в мащабна терористична дейност, извършвал е нападения с огнестрелно оръжие и е насърчавал допълнителни терористични нападения, каза израелската армия. 

Израелски войници заемат позиции по време на операция днес в палестинския бежански лагер Дженин

Снимка: БТА/AP, Majdi Mohammed

Временното прекратяване на огъня в Газа може да бъде удължено с още два дни

Това твърдят цитирани от Ройтерс и БТА египетски източници от сферата на сигурността. По думите им преговарящи полагат усилия за удължаване на шестдневното прекратяване на огъня в ивицата Газа, като броят на държаните от "Хамас" цивилни заложници все още се доуточнява.

"Преговорите за освобождаване на цивилни заложници вървят добре, но въпросът за освобождаването на израелски военнослужещи, които са в плен на палестинската групировка, е препъникамъкът в разговорите", казват още източниците.

Според Израел "Хамас" държи достатъчно жени и деца като заложници, за да може да договори удължаване на временното прекратяване на огъня с още 2-3 дни, казва и израелски представител, участващ в преговорите, цитиран от Ройтерс. 

"Известно ни е от предадените ни списъци с жени и деца, че "Хамас" държи достатъчно заложници за най-малко още два дни, вероятно и три дни (удължаване на примирието)", каза цитираният източник, поискал да остане анонимен.

"Всяко допълнително споразумение ще бъде обвързано с условия, първо, за освобождаване на всички останали жени и деца, и едва тогава можем да преговаряме за следващи споразумения", допълни той. "Разбира се, че сме напълно подготвени да подновим боевете, но предпочитаме да продължим с освобождаването на заложниците", каза служителят. Той заяви, че днес се очаква "Хамас" да освободи 10 израелски заложници и още двама заложници с двойно израелско и руско гражданство, които ще бъдат освободени по силата на отделно споразумение между ислямисткото движение и Русия. 

Гутериш: Газа е в разгара на епична хуманитарна катастрофа

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че ивицата Газа се намира в разгара на "епична хуманитарна катастрофа", и призова света да не отвръща поглед от случващото се там, предаде Ройтерс.

"Провеждат се интензивни преговори за удължаване на примирието - което ние силно приветстваме - но смятаме, че се нуждаем от истинско хуманитарно прекратяване на огъня", заяви той на заседание на Съвета за сигурност на ООН, председателствано от китайския външен министър Ван И.

Гутериш информира Съвета за сигурност за изпълнението на приетата по-рано този месец резолюция, която призовава за хуманитарна пауза в боевете, за да се осигури достъп на помощи и освобождаване на всички заложници, държани от "Хамас".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Снимка: БТА/АP, Niranjan Shreshta

По време на примирието ООН увеличи доставките на хуманитарна помощ за Газа - крайбрежен анклав с население от 2,3 милиона души, но Гутериш заяви, че нивото на помощта "остава напълно недостатъчно, за да отговори на огромните нужди". "Народът на Газа се намира в епична хуманитарна катастрофа пред очите на целия свят. Не трябва да отвръщаме поглед", призова Гутериш.

Постоянният представител на Израел при ООН Гилад Ердан обвини арабските министри, че подкрепят "терористична организация, която има за цел да унищожи Израел". "Примирието трябва да стане прекратяване на огъня, постоянно прекратяване на огъня. Не може да се позволи възобновяване на кланетата", заяви палестинският външен министър Рияд ал Малики пред Съвета за сигурност.

"Нашият народ е изправен пред екзистенциална заплаха. Не се заблуждавайте по този въпрос. При всички приказки за унищожаването на Израел, Палестина е тази, която е изправена пред план за унищожаването ѝ, реализиран пред очите на всички", каза той.

Израел обаче отхвърли призивите за постоянно прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Пред Съвета за сигурност на ООН израелският постоянен представител Гилад Ердан каза, че "всеки, който подкрепя прекратяването на огъня, по същество подкрепя продължаващото управление на терора на "Хамас" в Газа", предаде ДПА.

Израелският постоянен представител при ООН Гилад Ердан

Снимка: БТА/AP, Peter K. Afriyie

Израел не би могъл да защити гражданите си с прекратяване на огъня. Не може да се иска прекратяване на огъня и в същото време да се твърди, че се търси решение на конфликта, каза още Ердан, като отбеляза, че военизираната групировка "Хамас" не е партньор за надежден мир.

"Хамас" публично заяви - всички го видяхте - че ще повтаря 7 октомври отново и отново, докато Израел не изчезне. Как бихте отговорили и защитили гражданите си от такава ясна заплаха с прекратяване на огъня?". Ердан каза още, че край на насилието може да има само ако "Хамас" предаде всичките държани от групировката заложници и всички бойци, участвали в нападението срещу Израел на 7 октомври. 

Освободена израелска заложничка каза, че се е срещнала с ръководителя на "Хамас" в тунел в Газа

85-годишна израелка, отвлечена от "Хамас" на 7 октомври и освободена две седмици по-късно, пък каза, че се е срещнала с лидера на палестинското ислямистко движение в ивицата Газа Яхия Синуар и го е попитала как не се срамува от това, че използва насилие срещу активисти за мир като нея, предаде Ройтерс.

Освободената през октомври Йохевед Лифшиц

Снимка: БТА/AP, Ariel Schalit

Йохевед Лифшиц е била отвлечена от дома си в кибуца Нир Оз в Израел и откарана в Газа. Тя каза пред израелския вестник "Давар", че се е срещнала със Синуар, когато е посещавала заложниците в подземен тунел, където "Хамас" ги държи в плен.

"Синуар дойде при нас три или четири дни след пристигането ни", каза Лифшиц пред изданието. "Попитах го как не се срамува да причинява подобни неща на хора, които през всичките тези години са подкрепяли мира". "Не ми отговори. Замълча", допълни тя.

Лифшиц е активист за мир и заедно със съпруга си с години са помагали на болни палестинци в Газа да стигнат до болница в Израел, каза пред Ройтерс нейният внук. 83-годишният ѝ съпруг Одед също е бил отвлечен от дома им и все още е в плен на "Хамас".

Пред репортери след освобождаването ѝ миналия месец тя каза, че е "минала през ада" за тези две седмици, в които е била заложник в Газа. Лифшиц е една от четирите жени, освободени първо от "Хамас". Тя заяви, че е била бита, когато е била отвлечена, но след това са се отнасяли добре с нея.

При освобождаването си жената се е обърнала, за да стисне ръката на маскиран член на "Хамас". Попитана защо, тя отвърна: "Те се държаха добре с нас и се грижиха за всичките ни нужди."

Франция заяви, че работи с партньорите си от ЕС за налагане на санкции на командири на "Хамас"

Франция работи с партньорите си от Европейския съюз за налагане на санкции на командири на "Хамас" и не изключва възможността за европейски санкции срещу еврейски заселници, които нападат палестинци на Западния бряг, заяви говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя каза още, че Франция възнамерява да сключи в началото на следващата година с Украйна двустранно споразумение за гаранции в сферата на сигурността. Париж от няколко месеца преговаря с Киев за сключване на споразумение, което ще очертае параметрите на дългосрочна финансова, хуманитарна и военна подкрепа, поясни Льожандр на пресконференция.