Без инциденти приключи митингът в Москва в протест срещу блокирането на достъпа до платформата "Телеграм" (Telegram) по решението на руски съд, предадоха осведомителните агенции.

Проявата, организирана от Либертарианската партия в Русия, събра на централния булевард "Академик Сахаров" около 10 хиляди човека, предаде Асошиейтед прес. Участниците в разрешената акция са били 7500 според московската полиция, цитирана от ТАСС.

Демонстрантите издигаха транспаранти с текст : "За свобода на словото", "Долу царя!" и "Русия без Путин" и хвърляха хартиени самолетчета с логото на "Teлеграм". Някои от ораторите обвиниха президента Владимир Путин, че насърчава ограниченията върху свободата в Интернет.

По-рано този месец руските власти започнаха да блокират достъпа до "Телеграм" от територията на Русия по решение на московски съд след отказ на администраторите на платформата да предоставят криптираните данни на потребителите.

Опозиционният активист и изтъкнат блогър Алексей Навални каза на днешния митинг, че властите се опитват да нарушат личното пространство на хората в мрежата.

"Включвам телевизора и виждам новината, че някои хора са решили, че имат правото да прочитат всичко, което съм написал в "Телеграм". Аз няма да търпя това", заяви той.

Руският предприемач Павел Дуров, разработил "Teлеграм", написа в социална медия, че митингът е "безпрецедентен" и че е "горд да е роден в една и съща страна" с протестиращите.