Това предаде АФП, като се позовава на информация на асоциацията "Мрежа за ромска солидарност", цитирана от БТА.

Това е първият нелегален лагер на роми, евакуиран във Франция след обявените от президента Никола Саркози на 28 юли серия от мерки срещу "някои" роми и чергари и по-специално оповестеното евакуиране на 300 незаконни ромски лагери в следващите три месеца.
Решението беше взето след сблъсъци между роми и полиция в град Сен Енян. Случилото се провокира френските власти да обявят, че ще депортират обратно в България и Румъния всички роми, които нарушат обществения ред.

Операцията по експулсиране на ромите в Сен Етиен започна малко след разсъмване и приключи малко преди обяд. Районът бе напълно отцепен от полицията в продължение на часове, което трябваше да попречи на журналистите и на асоциации да се приближат до лагера.

Лагерът в Сен Етиен (централна Франция) бе съставен от импровизирани постройки и палатки, разположени набързо от ромите, които бяха експулсирани през май от две жилищни постройки в града, в които се бяха самонастанили, обясни за АФП Мари-Пиер Маневи, представителка на асоциацията. Ние бяхме отказали преди две години този терен, предложен от кметството за чергари, тъй като не ни изглеждаше пригоден.
Откакто ромите живееха там, общината беше организирала все пак поставяне на два водоизточника и на химически тоалетни, уточни тя.

На 30 юли ромски семейства бяха експулсирани от изоставена къща, в която се бяха самонастанили от месеци в Монтрьой в района на Париж.

Днес стана ясно, че пожар е унищожил ромски лагер в Париж, населен с двайсетина българи. Жертви и ранени няма, но материалните щети са значителни, съобщи бТВ.Според очевидци става дума за палеж, чийто извършител за момента е неизвестен. Не се изключва и версията за случайно пламване на пожара.

Преди седмица Дания изгони група от 23 румънски роми, настанили се в подготвена за събаряне сграда в покрайнините на Копенхаген. Местните жители се оплакали, че ромите опустошавали домовете им, като дори задигали градинарски инструменти и прибори за хранене.