Според вестник "Файненшъл таймс", причина за това е стремежът им да демонстрират пред избирателите, че политическият елит също полага усилия да пести бюджетни средства по време на днешната криза в много държави от ЕС, предаде БТА.

По данни на изданието, германската канцлерка Ангела Меркел например прекарва отпуска си в малко алпийско селце, където ходи на разходка пеша в компанията на своя съпруг. Британският премиер Дейвид Камерън, току-що пристигнал в Лондон след посещения в Турция и Индия, се кани да почива със семейството си в най-западната част на Англия, графство Корнуол.

Главата на испанския кабинет Хосе Луис Родригес Сапатеро се е отказал тази година да почива в кралското имение на Канарските острови и ще летува в собствената си семейна вила край Мадрид. Президентът на Франция Никола Саркози също е взел решение да не ползва държавни резиденции и ще прекара летния си отпуск във вилата на своята съпруга Карла Бруни - на средиземноморското крайбрежие източно от Тулон.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу, приканил своето правителство "да се готви за нова серия от мерки за икономии от бюджета", замина за вилата си, разположена на един от островите в Егейско море. Там усърдно се занимава с плуване на дълги разстояния, за да поддържа добра форма, пишат лондонски медии.

Демонстрирайки пред електората скромни вкусове, европейските лидери се опитват да убедят населението да ги последва. Дейвид Камерън например прикани британците по време на отпуските си да харчат "на родна земя" по 50 пенса от всяка лира. А италианският министър-председател Силвио Берлускони прекъсна своя отпуск, за да призове от телевизионния екран своите сънародници да прекарат лятото в страната и така да подкрепят отечествената промишленост.

Не всички избиратели обаче са склонни да вземат пример от съответните държавни лидери, отбелязва "Файненшъл таймс". Това лято например с 6 на сто е нараснал броят на германците, заминали да почиват в чужбина, главно в Турция и Египет.