Издирването на изчезналите 83-ма днес бе преустановено, след като разрушената вентилационна шахта задими и обгази района, съобщиха руските власти, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Други 41 души бяха ранени в нощта на 8-и срещу 9 май при експлозии на метан в най-голямата подземна въгледобивна мина в Русия - "Распадская" - в богата на въглища Кемеровска област, на 3000 километра източно от Москва, съобщи Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидиране на последствията от стихийните бедствия.
В неизвестност под земята след втората експлозия са 64 миньори и 19 спасители, с които е била изгубена връзка, заяви руският министър на извънредните ситуации ген. Сергей Шойгу на среща с премиера Владимир Путин, части от която бяха излъчени по телевизията.

И двете експлозии са били предизвикани от натрупване на метан, уточни ведомството.
"Ситуацията определено е сериозна", каза Путин в излъчена видеоконференция с ръководителите на спасителните екипи. "Трябва да направим всичко, което е възможно технически, за да може мината да се проветри в най-кратък срок", допълни Путин, цитиран от Ройтерс.
Повече спасители няма да бъдат изпращани в мината, докато не бъде изпомпан метанът от съображения за сигурност, заяви губернаторът на Кемеровска област Аман Тулеев, цитиран от АП.