Това съобщи кралският дворец в комюнике, цитирано от Франс прес, на което се позова и БТА. Кабинетът на Льотерм направи безплоден опит за започване на преговори между фламандците и франкофоните по техния спор за езиковите и политическите права.

Падането на правителството става само два месеца преди Белгия да поеме ротационното председателство на ЕС.

Белгийският монарх се срещна с премиера Ив Льотерм и прие оставката на правителството. Албер Втори помоли кабинетът да продължи да изпълнява временно задълженията си, се добавя в комюникето.

Поредната правителствена криза в Белгия бе предизвикана от безизходицата по спора между фламандското мнозинство и франкофонското малцинство за разделянето на избирателния район Брюксел-Хале- Вилворде, единствения двуезичен в кралството. Още през 2003 г. Конституционният съд постанови той да бъде разделен по езиков признак.
Оттогава политиците многократно удрят на камък, опитвайки се да удовлетворят фламандското искане части от района да бъдат обособени като едноезични и в същото време да отговорят на настояването на франкофоните да бъде позволено на избирателите в целия район да подкрепят франкофонските партии.