Това заяви за датското национално радио президентът Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Държавният глава е на двудневно посещение в Дания, предаде БТА.
Медведев напомни, че Русия отдавна се обявява за система за ПРО, която да защитава не само една или група държави, а да бъде в интерес на "всички отговорни представители на международната общност".

Плановете на САЩ да създадат свой собствен противоракетен щит не се харесват на Русия. Той ще наруши баланса между двете страни, тъй като противоракетната отбрана е част от стратегическите ядрени сили, обясни Медведев.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подчерта миналата седмица в Талин готовността на алианса за прозрачен диалог с Москва за възможностите за създаване на обща система за ПРО, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Русия не изключва възможността да бъдат наложени нови санкции на Иран, ако ситуацията около ядрената му програма не се промени, каза още в интервюто Медведев. Руският президент отбеляза, че засега Ислямската република "не проявява нужното внимание и се държи много безотговорно". Разбира се, санкциите са лошо нещо, защото те рядко носят резултати, поясни Медведев. Той обаче допълни, че понякога просто няма друга възможност.

Междувременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че ветото, на което имат право в Съвета за сигурност на ООН САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Русия, цели "да потиска и разрушава истинската природа на човечеството и е инструмент на сатаната". Това предаде иранската студентска осведомителна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс и БТА.