Конгантиев бе арестуван на едно от московските летища по молба на временното правителство на Киргизстан, което дойде на власт след кървав бунт на 7 април.

Властите разследват ролята на Конгантиев за убийството на 85 протестиращи, които бяха застреляни от армията на Бакиев по време на демонстрация в нощта на 7 април. Задържането и екстрадирането на Конгантиев от Москва свидетелства за силната подкрепа на Русия за новото ръководство в Бишкек, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
Позицията на Москва е в ярък контраст с политиката на съседен Беларус, който миналата седмица прие сваления президент Бакиев и разкритикува реакцията на други бивши съветски републики в региона.

САЩ, които искат да запазят влиянието си в Централна Азия и правото си да използват военновъздушната база "Манас", също предложиха подкрепа на временното правителство на Киргизстан.

Новото ръководство на Киргизстан се опитва да установи властта си в мюсюлманската държава с население 5,3 милиона, където различни кланове и етнически групи се борят за влияние. Правителството планира да произведе предсрочни президентски избори през октомври.

Курманбек Бакиев напусна Киргизстан след бунт срещу него. Президентът разгневи народа като назначил свой роднини на висши постове. Киргизстанската опозиция настояваше Бакиев, който дойде на власт през 2005 г. след подобен народен бунт - т. нар. революция на лалетата, да уволни роднините си от висшите ръководни постове и да обяви мерки за борба с корупцията.