Вътрешната министърка Мария Фектер обяви, че сегашният държавен глава е получил 78,9 процента от гласовете, изпреварвайки убедително главната му съперничка Барбара Розенкранц от ксенофобската и евроскептична Партия на свободата, която е с 15,6 процента, предаде БТА. Единственият друг кандидат-президент - Рудолф Геринг е получил 5,4 процента. Избирателната активност беше сравнително ниска от едва 49,17% спрямо 71,6% при предишните президентски избори през 2004 г.

През 2004 г, Фишер, който е бивш представител на Социалдемократическата партия, победи кандидатката на консервативната Австрийска народна партия Бенита Фереро-Валднер, която по-късно стана комисар по външните отношения и политиката на съседство на ЕС с 52,39% срещу 47,61%.

71-годишният Хайнц Фишер започва втори 6-годишен мандат вместо да се порадва на заслужен отдих. Фишер е син на бивш държавен секретар социалдемократ. Той е юрист по образование и се присъединява към АСДП, след като завършва следването си. Политически наставник му е бил най-популярният следвоенен социалдемократически лидер - бившият канцлер Бруно Крайски. Бил е депутат от 1971 до 2004 г., председател на парламента в продължение на три мандата, министър на науката и изследванията през 80-те години и заместник-председател на Партията на европейските социалисти от 1992 до 2004 година. 

След като бива избран за президент през 2004 година, удържайки победа над консерваторката Бенита Фереро-Валднер, символично връща партийната си книжка, за да бъде "президент на всички австрийци". Фишер предпочита апартамента си във Виена пред президентската резиденция, която никога не е обитавал. Обича джаз и планински походи и е привърженик на футболния клуб Рапид-Виена. Женен, баща на две деца.