Според лекарите пациентът, който е бил абсолютно обезобразен, е получил чисто ново лице, включително кожа, мускули, зъби, устни, скули и челюст, предаде БНТ.

Използвана е тъкан от донор, който е бил в състояние на мозъчна смърт. Операцията е продължила 24 часа и е била извършена от медицински екип от 30 лекари, анестезиолози, сестри и специалисти по трансплантации. Нервите, мускулите и костите на донора са били свързани с кръвоносните съдове на пациента. Ръководителят на медицинския екип съобщи, че операцията е била напълно успешна и че пациентът се възстановява без никакви признаци за инфекция или отхвърляне на тъканите.

"Седмица след операцията пациентът поиска да се види в огледало и реагира много спокойно. Когато го попитахме писмено, защото контактуваме с него чрез писане и жестове, той каза, че е много благодарен и доволен.", заяви лекарят.
Мъжът, който е на около 30 години, е бил абсолютно обезобразен, след като погрешка се прострелял в лицето през 2005 година. След инцидента той не можел да се храни, да говори и да диша нормално. Претърпял е девет неуспешни операции преди да получи изцяло ново лице.
Според лекарите операцията е революция в световната история на хирургията.