Глобата за шофиране в опасни условия бе наложена в Нант, Западна Франция на 31-годишната жена, чиято самоличност не се съобщава, предаде БТА. Тя носела никаб от 9 години. Полицията заяви, че глобата от 22 евро е съобразена с правилника за движение по пътищата.

Законът за движение по пътищата изисква шофьорът да може да извършва незабавно и при удобни условия всички необходими маневри, уточни полицията. Според адвоката на глобената жена глобата е била неоправдана от гледна точка на правилата за движение и е посегателство срещу човешките права и конкретно правата на жените.
 
Испанската епископска конференция защити носенето от жените на ислямски дрехи, покриващи цялото тяло. Говорителят на конференцията Хуан Антонио Мартинес Камино се позова на испанската конституция, в която пише, че "лицата и институциите имат право да показват прояви на вероизповеданието си в рамките на спазването на обществения ред". Този принцип важи и за разпятията в класните стаи, по което сега се водят дебати в Испания, добави Мартинес Камино.

В края на 2009 г. Испания направи първа крачка към забрана на разпятията в училище с приемането на парламентарна инициатива, в която се иска от правителството да приложи правните норми на Европейския съд за правата на човека по този въпрос. Испанска гимназистка от магребски произход пък бе изключена от училище в предградие на Мадрид за носене на ислямска дреха, която покрива цялото й тяло.

Вътрешният правилник на гимназията забранявал на учениците да носят шапки и да покриват главите си в час. Мюсюлмански сдружения обявиха, че ще сезират конституционния съд по този въпрос. Регионалните власти предложиха ученичката да бъде преместена в друга гимназия, която няма такива изисквания във вътрешния си правилник.