Подписано е допълнение към договора за обемите на транзит на природен газ и на транзит на газ през територията на Украйна за периода 2009 – 2019 г. Също така е подписано допълнение към договора от 19 януари 2009 г. за покупко-продажба на газ през 2009 – 2019 г. Документите са подписани след срещата в Харков на президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович, посочва "Фокус".

Договореностите между Русия и Украйна за природния газ са безпрецедентни, заяви украинският президент Виктор Янукович.
“Решенията, взети днес, бяха изстрадани от двете страни, те имат особен характер, договореностите за газа са безпрецедентни“, каза той на пресконференция след приключване на преговорите му с Медведев, предаде БГНЕС.

“Русия се съгласи с всички украински предложения за газа, с изключения на някои компромиси“, добави той. Янукович също така съобщи, че “Русия ще помогне на Украйна с газови ресурси на стойност около 40 милиарда долара“.

Медведев и украинският президент Виктор Янукович подписаха и Споразумение за пребиваването на Черноморския флот на Руската федерация на територията на Украйна.
Срокът за пребиваване на руската база в Черно море е удължен с 25 години.
След разпадането на СССР през 1991 г. Черноморският флот се превърна в обект на спор между Русия и Украйна. Възникна въпросът за разделянето му между двете страни.
Флотът ще се намира в Севастопол 20 години - до 2017 г. За това Москва всяка година плаща на Киев по 97,75 милиона долара, които са за сметка на погасяване на дълга на Украйна към Русия.