Това съобщи Франс прес, позовавайки се на доклад под егидата на Световната здравна организация, съобщи БТА. Докладът на Партньорството за здравеопазване на майките, новородените и децата (PMNCH) е изготвен за днешната среща в ООН на висши представители от различни страни и на експерти по здравеопазване на майките и децата.

Срещата ще разгледа усилията, които предстои да се положат за по-съществено снижаване на смъртността при родилките и бебетата в развиващите се страни, до 2015 г. Става дума за две от осемте набелязани през 2000 г. от ООН Цели на хилядолетието. Те засягат 68 държави - повечето в Африка, в които са регистрирани общо 92% от всички случаи на починали при раждане жени и новородени, и на починали малки деца.

В 135 държави равнището на детска смъртност е под 40 на 1000 раждания или най-малкото достатъчно ниско, за да покрие три четвърти от набелязаното в Целите на хилядолетието снижение, сочат данните на Фонда на ООН за децата УНИЦЕФ. В 39 страни обаче не е постигнат нужният напредък, а в 18 се наблюдава регрес в това отношение, допълва УНИЦЕФ.

Това е многостранен проблем, който може да се реши със съчетание от съвсем прости мерки, изтъква директорката на PMNCH д-р Флавия Бустрео. Според нея годишният недостиг на средства за постигане на тази цел е 16 млрд. долара. Докладът отбелязва, че бедността е само една от многото причини за все още високата майчина и детска смъртност. Големият брой смъртни случаи са в резултат на причини, каквито почти не съществуват в развития свят - инфекции, усложнения при раждане, преждевременни раждания и липса на елементарни грижи в първия месец след раждането, подчертава Бустрео.

В повечето случаи леталният изход може да бъде избегнат с програми за грижи за родилките и новородените, както и с по-добра хигиена при раждането и след него. Пълното постигане на Целите на хилядолетието би запазило живота на 1 милион жени и на 4,5 млн. новородени до 2015 г., подчертава PMNCH.