Повече от 10 000 са ранените, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес,като се позоваха на китайската агенция Синхуа и китайската държавна телевизия. Китайските власти очакват, че броят на жертвите и пострадалите ще продължи да се увеличава.

Земетресението и последвалите четири вторични труса са засегнали тибетския окръг Юйшу в провинция Цинхай. В района са изпратени войници от Народноосвободителната армия на Китай и спасителни екипи от няколко провинции, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана и от БТА.

Централният град на окръга - Цзегу, разположен близо до епицентъра на земетресението, е почти напълно разрушен.
Близо 85 процента от сградите - предимно ниски, тухлени постройки, са рухнали. Около 400 души са загинали, съобщи заместник-главният секретар на правителството в Юйшу Хуан Лимин. Градът е с население 100 000 души.

Спасителните екипи предполагат, че под развалините на две училища има затрупани деца. В болниците в района на земетресението са настанени за лечение значителен брой ранени. Синхуа посочва, че в пострадалите от земетресението райони има остър недостиг на палатки, лекарства, медицински работници и консумативи.

Рухването на училищата на фона на оцелелите, макар и с пукнатини околни сгради предизвика гняв и обвинения в корупция. "Много едноетажни къщи се сринаха, а по-високите сгради издържаха, макар и с пукнатини", каза местен жител, цитиран от Ройтерс.

Според китайските власти земетресението, което разтърси Тибетската планинска земя (Тибетското плато), на границата между провинция Цинхай и автономния район Тибет, е било с магнитуд 7,1. Сеизмологичният институт на САЩ изчисли на 6,9 магнитуда на труса с дълбочина 10 километра.

През 2008 гозина земетресение с магнитуд 8 по Рихтер разтърси китайската провинция Съчуан. Трусът доведе до голям брой човешки жертви. По данни на китайското правителство са загинали над 60 ооо души, а други над 26 000 се водят за безследно изчезнали. Ранените бяха повече от 353 000.