Това е важна крачка към за укрепване на международния режим на неразпространение на ядреното оръжие, заяви руският министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА. Той и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън подписаха протокола, към споразумението от 2000 година, с което и двете държави се задължиха да намалят запасите си от плутоний.

Клинтън отбеляза, че всяка от страните ще преработи "не по-малко от 34 тона плутоний, който би бил достатъчен за производството на около 7 хиляди бойни глави". Държавният секретар каза, че Русия и САЩ се надяват да преработят "още повече плутоний".

Русия ще похарчи до 2,5 милиарда долара за преработването на плутония, който вече ще стане неизползваем за военни цели. От 2,5-те милиарда долара, които ще похарчи за тази цел руската страна, 400 милиона идват от САЩ, каза Лавров. Руският министър отбеляза, че подписването на споразумението е логично продължение на дискусията, водена на днешната среща за ядрена сигурност. Той в отбеляза, че на форума Русия е била инициатор за приемане на много важни документи като конвенцията за предотвратяване на ядрения тероризъм. 

Русия и САЩ активно си сътрудничат и по програмата "Мегатоновете да станат мегавати". Тя предвижда доставка в САЩ на руски нискообогатен уран, който да се използва за гориво в американските АЕЦ.