Временното правителство обяви, че е готово за преговори с Бакиев, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Според ДПА, която цитира местни медии, както и според Асошиейтед прес, властите са отхвърлили такъв вариант.

Бакиев за първи път говори за възможността да сдаде властта, но постави няколко условия за евентуалното си оттегляне. Подобен ход бързо ще сложи край на конфликта със самопровъзгласилото се правителство, което контролира страната.
"Преди всичко смятам, че трябва да се спре скитосването на тези въоръжени хора в Киргизстан, да се спре преразпределянето на собственост и безразборното въоръжаване", каза Бакиев на пресконференция в родното си селище Тейит.
"Второ, трябва да бъде гарантирана личната ми сигурност и тази на роднините ми", каза той.

Президентът призова и за предсрочни президентски избори до два или три месеца. Бакиев, който напусна столицата насред кървавите протести миналата седмица, направи това изявление няколко часа след като присъства на митинг, на който се събраха 7000 негови поддръжници. Шествието изглежда целеше да демонстрира способността му да се опълчи срещу самопровъзгласилото се временно правителство.
Бакиев покани също лидера на временното правителство Роза Отунбаева да дойде в южната област Джалал Абад за разговори. Той предупреди, че Отунбаева няма да успее да го арестува със сила.

Временното правителство съобщи на свой ред, че е готово за преговори с Бакиев. "Нашите представители са при Бакиев. Той трябва да каже кога и в какъв формат ще започнат преговорите", заявяват от кабинета. Според началника на канцеларията на Отунбаева Едил Байсалов идеята се отхвърля, съобщи Асошиейтед прес. "Не водим преговори с кървави диктатори", каза той. Местни медии, цитирани от ДПА, също твърдят, че временното правителство е изключило възможността да се преговаря с Бакиев.

Не е ясно обаче дали този отказ се отнася и за поисканите от Бакиев гаранции за сигурност за него и за семейството му. Временното правителство предложи по-рано на Бакиев да напусне невредим страната, но той не даде никакъв знак, че е готов да направи това.
По-рано днес вицепремиерът Азимбек Бекназаров каза, че Бакиев трябва да се върне в столицата или в противен случай ще бъде арестуван от специалните сили.

Десетки демонстранти бяха убити по време на митинг в Бишкек на 7 април. По официално обявените последни данни броят на жертвите от масовите безредици е 81 души, а 1651 са ранените.
Първоначално опозицита бе планирала мирни протести в Бишкек срещу властите и срещу президента. Демонстрациите обаче прераснаха в насилие. 
Президентът Бакиев разгневи народа като назначил свой роднини на висши постове. Киргизстанската опозиция настояваше Бакиев, който дойде на власт през 2005 г. след подобен народен бунт - т. нар. революция на лалетата, да уволни роднините си от висшите ръководни постове и да обяви мерки за борба с корупцията.