"През цялото време Конституционният съд бранеше интересите първо на семейството на президента Акаев, а после на президента Бакиев. Изобщо не контролираше спазването на законността в страната", каза Назаров пред ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.

Генералната прокуратура съобщи, че киргизстански съд е одобрил ареста на бившия премиер Данияр Усенов, на бившия министър на отбраната Бакитбек Калиев, на Жанибек Бакиев - брат на президента Курманбек Бакиев, бивш ръководител на Службата за държавна охрана, и на Марат Бакиев - син на президента, работил в Службата за национална сигурност. Усенов, Калиев и двамата Бакиеви са обявени за издирване. Срещу всички тях е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 97 от наказателния кодекс на Киргизстан - "организирано масово убийство на хора с особена жестокост".

От бившите държавни ръководители и роднини на президента ще се търси отговорност за това, че са дали заповед за стрелба на месо срещу демонстранти по време на митинг в Бишкек на 7 април.
По официално обявените последни данни броят на жертвите от масовите безредици е 81 души, а 1651 са ранените.

Временното правителство в Киргизстан реши да бъде свален имунитетът на държавния глава Курманбек Бакиев, съобщи местната агенция КАБАР. На 7 април в резултат на масови вълнения бе свалено правителството на Република Киргизстан, а президентът Курманбек Бакиев напусна столицата Бишкек, където демонстранти завзеха и подпалиха правителствени сгради.

Курманбек Бакиев предупреди, че всеки опит той да бъде задържан или убит от временното ръководство ще завърши с кръвопролития. Той настоява световната организация да създаде независима комисия, която да разследва събитията на 7 април. В интервю за Асошиейтед прес Бакиев отрече да е нареждал на силите за сигурност да стрелят по демонстрантите.
"Съвестта ми е чиста", заяви той и напомни, че е законният президент на Киргизстан.
Придружен от охрана, Курманбек Бакиев присъства на митинг, свикан от негови привърженици на централния площад в южния киргизстански град Джалал Абад, съобщи Интерфакс.