Днес в съда ще бъдат представени показанията на първия свидетел на обвинението Ахмет Жулич, който е бил пленник в сръбски лагер в района на Сански Мост (Северозападна Босна) в началото на войната. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През юни 1992 г. той е присъствал на екзекуцията на близо 15 мъже, чиито гърла са били прерязани от сръбски войници. Жулич е бил свидетел и на транспортиране с камион, по време на което пленници са починали от задушаване.
Обвинението ще представи писмено свидетелските показания на Жулич, които вече са цитирани в няколко процеса пред Международния трибунал в Хага. Той обаче ще отговаря и на кръстосан разпит, воден от Караджич, както и на въпроси на съдиите.
Съдиите ще трябва да решат колко време да предоставят на обвиняемия за кръстосания разпит, обясни Олга Кавран, говорителка на прокурора.

64-годишният Караджич бойкотира откриването на 26 октомври 2009 г. на процеса срещу него по обвинение във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид по време на войната в Босна.
На следващия ден той отказа да присъства на встъпителната пледоария на прокурора, който го обвини, че е бил "върховен командващ" на "етническото прочистване" в Босна.
След това процесът бе отложен за четири месеца до 1 март и бе подновен с встъпителната пледоария на обвиняемия, продължила два дни, преди да бъде отново прекъснат.